ONZE AVONTUREN

Een tijdlijn vol avonturen.

In woord en beeld.

"Ballonvaren is één en al avontuur. Reizen, mensen doen genieten,...  Er is zoveel mogelijk vanuit ons mandje! Ook ik heb een bucketlist. Vandaar ook 'Bucketlist Ballonvaarten'. Ik ben iemand die stilstaat bij het feit dat morgen niet beloofd is en je elke dag opnieuw moet genieten van wat je graag doet, samen met wie je lief hebt. Van jongs af bij een grondteam mocht ik leuke avonturen beleven maar als piloot heb ik ook vele dromen. Deelnemen aan het grootste ballonfestival ter wereld in Albuquerque (New Mexico) is er één van. Het grootste van Europa mocht ik al schrappen op mijn Bucketlist. Hier nam ik al deel als crew en piloot. Dubbel check!

Hieronder kan je meegenieten van enkele avonturen en belevenissen tot nu toe, maar het zijn niet alleen mijn ervaringen.

Elk avontuur deel ik waar mogelijk met vrienden en wie weet samen met jullie.

Want een exclusieve privé ballonvaart kan ook op jouw droomlocatie, als het mogelijk is volgens de geldende wetgevingen.”

November 2021

"Begin November 2021 waren de plannen om af te reizen naar Mexico om te ballonvaren. De corona situatie daar stelde ons nog niet gerust. Als alternatief werd besloten te gaan ballonvaren in Portugal. Wat een ervaring! Eén van de mooiste sterken die ik al mocht overvaren. Onze road trip naar huis werd gebruikt om op verschillende plaatsen ook te gaan ballonvaren. Segovia nabij Madrid in Spanje, Igualada nabij Barcelona in Spanje en één van mijn geliefde plaatsen Le Puy en Velay in Frankrijk werden aangedaan.

SEPTEMBER 2020

“De vredefeesten in Sint-Niklaas, telkens het eerste weekend van September, is het evenement waar vele ballonvaarders naar uit kijken. Opstijgen vanuit het centrum van de stad op het grootste marktplein van België. Als crew ben ik al vele jaren aanwezig geweest en had het voorrecht hier ook mee te varen met unieke special shape luchtballons. Jammer genoeg is er geen 2020 editie kunnen doorgaan door Corona. De organisatie had echter een prachtig alternatief: 'RESPECT'.  Met maar liefst meer dan 200 zorgverleners gingen we ballonvaren als dank voor hun inzet. Tijdens dit weekend nam ik deel met een ecologische luchtballon van Skyview Balloons, een firma waar ik ook op freelance basis ballonvaarten voor maak. Het was de eerste maal dat dergelijk type luchtballon boven de hoofdstad van de ballonvaart (Sint-Niklaas) vaarde. ”

JANUARI 2020

“Toen ik de vraag keer in de 2de helft van 2019 of ik mee wou naar een ballonfestival in Saudi-Arabië moest ik even slikken. Dat is wel écht een groot avontuur. Dit was niet meer met de aanhangwagen ergens naartoe rijden, maar de gehele ballon opsturen met de boot of per vliegtuig. Eenmaal alles georganiseerd vond ik in Inke de perfecte reisgezel. Inke leert ook ballonvaren en zal begin 2021 haar opleiding afronden.

De reis valt in geen woorden te beschrijven, wat een ervaring! De beelden zullen voor zich spreken.

Met maar liefst 100 ballons vaarden we over het Unesco werelderfgoed gebied 'Madain Saleh'. In totaal maakte ik 6 vaarten in dit indrukwekkende gebied. Eén hiervan was met een echte hopper, een 1-persoons luchtballon waarmee je op een stoeltje zit tijdens de vaart. Ook braken we een wereldrecord. Machtig!”

NOVEMBER 2019

“Reeds 3x (2014,2015 en 2017) was ik aanwezig als crew tijdens de 'Montgolfières en Velay' in het prachtige Le Puy en Velay te Frankrijk. Een weekend ballonvaren in één van de mooiste streken in Frankrijk op zo'n 900km van mijn thuishaven Lokeren. Toen ik mijn opleiding deed wou ik aan dit evenement deelnemen zodra het kon. En zo geschiede.”

AUGUSTUS 2019

“In Juni 2019 was het finaal afgelopen voor mijn opleidingsballon. De laatste keuring werd hij niet meer luchtwaardig bevonden. Kort hierna besliste ik om een mooie 2de hands ballon over te nemen in Groot-Brittannië. De ballon was in nieuwstaat maar passeerde eerste via Cameron Balloons, de fabrikant, om een eerbetoon aan mijn overleden grootmoeder aan te brengen op het omhulsel. Eind Augustus 2019 maakte ik met Jonas en mijn mama de eerste vaart ermee.”

AUGUSTUS 2019

“Elk jaar rond 15 augustus is het 'Mosel Ballon Fiesta'. Een evenement georganiseerd door Schroeder Fire Ballons op het vliegveld van Föhren, nabij Trier in de prachtige Moezel streek. In 2011 was ik reeds te gast als crew en mochten we naar huis met de 3de plaats tijdens de wedstrijd. Ook dit evenement stond op mijn Bucketlist om ooit als piloot deel te nemen. We namen deel met de 'Smurf Racer' welke we mochten gebruiken tijdens dit evenement. Tijdens deze editie werden we 7de in het klassement van de wedstrijd.

JULI 2019

“2 jaarlijks kan je in Chambley, nabij Metz in Frankrijk het grootste ballonfestival van Europa terugvinden. Maar liefst 450 ballons stijgen elke ochtend en avond, tien dagen lang, samen op. Als crew was ik reeds 6 keer aanwezig op dit evenement. Toen ik en Robin net ons licentie behaalden besloten we samen dit avontuur te delen. Samen met Robin bouwden we een team van 10 mensen om met 2 ballons deel te nemen aan dit evenement. Wat een kick, zeker toen we opstegen met alle 450 ballons op één lijn!.”

Tomorrowland 2019

“Misschien wel de coolste ballonvaart die ik ooit mocht meemaken. Ramses van Skyview Balloons, een firma waar ik ook op freelance basis ballonvaarten voor maak, is eigenaar van de Speciale Shape Zephyr. We maakten een fantastische Fly-in over het festival. Tot op heden krijg ik nog steeds kippenvel als ik er terug aan denk.”

JUNI 2019

“In mei 2018 toen ik aan mijn opleiding tot ballonvaarder begon moest ik keuzes maken. Een ballon huren, een ballon kopen,... Al snel kwam er een 2de hands ballon te koop met een enorm mooi verleden over de hele wereld als wedstrijdballon. Dat hij geen lang leven meer had wist ik op voorhand, maar om te leren varen was dit een fantastische ballon. Als bijnaam kreeg hij 'Sara', een vriendin die me steeds steunt. Het spreekt voor zich dat de laatste vaart met deze ballon in juni 2019 met haar werd gedeeld.”

My license - 2018

"April 2018 wist ik het... ik wil zelf ballonvaarder worden. Samen met Robin, die na zijn grootvader, vader en nonkel ook ballonvaarder wou worden, gingen we het avontuur tegemoet. Dat het allemaal zo snel ging gaan had ik nooit gedacht. In Mei kocht ik mijn 'PH-TYR' om te leren varen en maakte ik mijn eerste instructievaart. Later in Juli behaalde ik mijn theoreie examen en eind Augustus werd ik 'gelost', ik mocht volledig alleen de lucht in. 30 augustus vond mijn eerste solovaart plaats en toen begon het leerrijke avontuur echt. Wat had ik geluk met het weer in het najaar... in Oktober kon ik mijn Prive Pilot License examen reeds afleggen en begin december kon ik mijn allereerste passagier meenemen. Later begin 2019 mocht ik ook mijn commerciële licentie behalen na een laatste examen.”

2015 & 2018 - Lapland

“Maart 2015 en Februari 2018 gingen we op avontuur naar Lapland. Ballonvaren in de diepsneeuw, enorm uitgesterkte gebieden ontdekken. Ook al konden we tijdens deze twee edities slechts 5 ballonvaarten maken, wat een avonturen mochten we beleven. Koude heeft een enorm effect op je materiaal en je lichaam. Tijdens de 2015 editie hadden we een candle light met het noorderlicht op de achtergrond. Onbeschrijfelijk en mogelijks een once in a lifetime moment.”

2016 & 2018 - Todi, Italië

“Stiekem moet ik zeker toegeven dat van het leven genieten een belangrijke regel in mijn leven is. Als je van het leven kan genieten in combinatie met ballonvaren, waren de 2 trips naar Todi in Italië zeker de verhaallijn hiervan. Elke ochtend genieten van een prachtige ballonvaart en daarna een goed glas wijn bij het zwembad. Heerlijk!”

2013, 2014 & 2018 - Ballonvaren in de bergen

“Ballonvaren in de bergen, magisch! Opstijgen tussen de bergtoppen, uit het dal klimmen en de bergen over. Ik had reeds 2 maal de kans in Chateau D'oex in de Zwitserse Alpen en één maal in Dobbiaco, midden in het dolomieten gebergte. In de Dolomieten vaarden we letterlijk met onze mand vlak naast de top van 'De Drei Zinnen'.”

2016 & 2017 - Event Manager BBT

“Reeds jaar en dag ben ik betrokken bij het wedstrijd ballonvaren. Wat begon met het uitvoeren van official taken en mijzelf inzetten voor het dagelijks bestuur van de Sportcommissie binnen de Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie werd later alle ervaring ingezet om 2 maal event manager te zijn van de Belgian Balloon Trophy. Het Open Belgische en Nederlands kampioenschap met 60 deelnemers uit de hele wereld!”

2013, 2014 & 2016 - Tropheé François 1er

“Een tour langs de kastelen in de Loire met de luchtballon. Elke dag stegen we aan een ander kasteel op. Denk maar aan Cheverny, Chambord,... unieke locaties om te starten met een luchtballon. Drie maal nam ik deel samen met een ballonteam als crew, 2 keer mochten we met de beker naar huis als eindwinnaar van de wedstrijd. ”